Dunia

6 Maut Dalam Ribut Taufan Jebi Di Osaka Japan

Taufan Jebi, angin kencang sehingga 216 kilometer sejam telah bergerak di barat jepun berhampiran kawasan bandar.Ini adalah taufan yang paling kuat melanda Jepun dalam tempoh 25 tahun dengan angin ribut dan hujan lebat. Pada masa ia telah menyebabkan enam maut dalam kemalangan.


Sumber mengatakan hujan yang kuat itu mampu mencabut kepingan bumbung, trak terbalik dan turut menyebabkan sebuah kapal tangki yang berlabuh di Teluk Osaka bergoncang di perairan.Gelombang tinggi yang disambar oleh ribut juga telah membanjiri kawasan lapangan terbang dimana semua jadual penerbangan telah dibatalkan kerana keadaan cuaca semakin teruk sehingga menyebabkan gangguan elektrik.


Ribut yang bergerak pantas melintasi tanah besar dan menjelang malam ia tiba di laut dari Ishikawa di tengah Jepun.


Penyiar awam NHK melaporkan sekurang-kurangnya enam maut dalam ribut termasuk seorang lelaki berusia 71 tahun yang terbunuh di wilayah barat Shiga selepas timpa kemalangan dalam runtuhan gudang.


Dalam rakaman televisyen Osaka menunjukkan kapal tangki besar telah menghancurkan jambatan yang menghubungkan bandar Izumisano dengan lapangan terbang Kansai.


TV tempatan juga menunjukkan rakaman putaran ferris 100 meter (328 kaki) yang tinggi di Osaka sedang berputar kuat di dalam angin kencang.


Perdana Menteri Shinzo Abe menggesa orang ramai untuk berpindah awal dan memerintahkan kerajaannya mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi penduduk, selepas agensi cuaca memberi amaran mengenai tanah runtuh, banjir dan angin kencang, serta pasang surut, kilat dan tornado.


Share this:

Catat Komen

 
Hakcipta © 2017- Redahjer.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)