Dunia

Terkini

Dunia

Penaja

z35W7z4v9z8w

Pasaran

Latest Updates

Google Duo Akan Memperkenalkan Ciri Panggilan Video Berkumpulan Dalam Pelayar Web Chrome

Mei 10, 2020

Aplikasi sembang video Duo Google tidak lama lagi akan membolehkan anda membuat panggilan video berkumpulan hanya menggunakan pelayar web chrome.


Google Duo

Rancangan pembangunan ini juga dapat membantu pengguna berhubung antara satu sama lain ketika musim Covid-19. Duo juga telah menambah ciri 'mod keluarga' dimana ia membenarkan pengguna melukis di layar secara langsung dan memanfaatkan topeng seperti di Snapchat.


Sekarang ni penulis juga lebih kearah penggunaan Duo berbanding app Zoom yang sedang dapat perhatian umum. Bulan lepas Google mengatakan akan melancarkan codec video AV1 ke panggilan Duo untuk meningkatkan kualiti panggilan.



Duo kini berada dibawah bidang kuasa Javier Soltero yang merupakan VP dan pengurus besar G Suite selepas Google mengumumkan semalam. Ini bermakna dia sekarang mengawasi Duo dan Google Meet iaitu perkhidmatan lain dari Google.


Kita lihat projek sebegini seperti membuang masa kerana tidak kelihatan dimana untungnya, tapi tidak sekali pada mereka yang sedang usaha keras membangunkan aplikasi seperti syarikat Google dan Zoom.



Perlukah Malaysia turut mempunyai sebuah syarikat yang berdaya saing dalam pembangunan aplikasi digital bagi kemudahan rakyat sendiri sepertimana yang dilakukan di negara tanah besar seperti China.


Google Memperkenal Cloud Gaming Yang Dipanggil 'Stadia'

Mei 06, 2020

Teknologi cloud gaming sudah bertapak lama dan sehingga sekarang mempunyai pelbagai jenama penyedia sehingga Google sendiri turut berkecimpung dengan membina Stadia.


Sekejung.com
Google Stadia

Stadia mengikut peredaran permainan video yang semakin memerlukan spesifikasi yang tinggi untuk merasai pengalaman yang baik semasa bermain video games di telefon.


Malangnya tidak semua pengguna mampu memiliki model telefon mengikut teknologi semasa dimana ia sudah semestinya memerlukan simpanan kewangan yang kukuh.



Walaupun perkhidmatan cloud gaming ini dapat menjimatkan ruang storan telefon kita atau PC ia tetap memerlukan rangkaian internet yang kuat bagi memastikan permainan tidak sangkut atau laging.


Adakah cloud gaming percuma ?

Semestinya perkhidmatan mereka dikenakan bayaran bagi menanggung segala maintenance server dan lain-lain, Google Stadia menawarkan pengalaman gaming serendah $9.99 sebulan manakala ada beberapa syarikat penyedia turut memainkan harga semasa bagi menarik perhatian peminat games.


Oleh kerana Google Stadia masih baru maka ia turut memberi versi percubaan sebelum dikenakan bayaran dan ini adalah kesempatan bagi mereka yang ingin cuba.


Google stadia juga sedang mempertingkatkan gambar kepada 4K dan HDR untuk kepuasan streaming tapi seperti biasa rangkaian internet haruslah di tahap yang maksima.

stadia.google.com






Advertisement

Malaysia Membenarkan Kedai Makanan & Minuman Beroperasi Mengikut Syarat : Covid-19

Mei 01, 2020

PM Muhyiddin Yassin meluluskan kedai makan untuk beroperasi tidak lama lagi tapi ia haruslah mengikut syarat-syarat yang ditetapkan bagi mengelak sebarang penularan.



kempen langkah berjaga-jaga tetap masih sama iaitu menjaga jarak, pekerja harus menggunakan topeng muka. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin turut berkata sebarang pelanggaran perintah atau syarat akan diambil tindakan oleh pihak berkuasa dibawah MCO bersyarat dari 4 Mei.


Seperti yang dilakukan di kebanyakkan premis perniagaan yang beroperasi semasa PKP mereka diwajibkan ada pengimbasan suhu badan, manakala meja di kedai makan dan minuman yang bakal beroperasi juga harus berjauhan. Sebelum 4 Mei diminta kedai makan dan minuman sudah bersiap sedia dengan pelbagai kerja-kerja pembersihan dan susun atur di premis masing-masing.



"Tuliskan nama dan nombor telefon pelanggan dan catat masa dan tarikh lawatan mereka ke restoran. Ini penting untuk membolehkan pengesanan sekiranya terdapat kes positif Covid-19 yang melibatkan pelanggan.


"Sekiranya anda masih berhati-hati, jangan makan. Ini mungkin lebih baik," kata Muhyiddin.


Sementara itu sebanyak tiga buah negeri iaitu Perak, Perlis, Kelantan telah menjadi zon hijau kerana tiada pesakit terbaru yang dilaporkan. Rakyat malaysia harus terus cekal dalam menghadapi segala cabaran ketika melalui wabak Covid-19 supaya ekonomi negara kembali pulih seperti sedia kala.


Tidak lupa juga penulis harap masyarakat disarankan tidak membuat perjalanan jauh seperti pulang ke kampung atau keluar negeri kerana kita harus memutuskan rantaian wabak ini secepat yang mungkin.


Apa Perlu Buat Jika Sijil Khusus Kahwin Hilang?

Februari 01, 2020

Nak kahwin tapi sijil khusus pula hilang? haaa mengelabahlah kejap. Kena jalani khusus semula ke atau boleh isi borang dan terus dapat salinan?



Kalau sijil khusus hilang atau dihanyut oleh ombak maka yang pertama sekali jika tak nak tanggung kerugian besar untuk daftar semula eloklah korang ingat semula tarikh yang pernah didaftar.


Seterusnya pergi pesuruhjaya sumpah(Muslim) buat akuan mengatakan sijil khusus hilang pada sekian haribulan. Seterusnya bawa surat yang ada cop pengesahan tu ke pejabat yang korang jalani khusus untuk permohonan salinan semula mengikut tarikh dan jangan lupa salinan kad pengenalan sekali jadi tidaklah terkejar-kejar cari mesin photostat jika pejabat minta.



Kalau rezeki korang hari tu buat permohonan jam tu juga dapat salinan tapi apa yang penulis tahu jika urusan berkaitan pejabat agama dan seangkatannya memang memerlukan tempoh minima selama 2 minggu atau lebih.


Jadi pandailah korang buat perancangan yang teliti walaupun kita rasa perkara tu simple tapi pada mereka mungkin benda kerja yang susah maklumlah nak cetak semula.


Setelah tibanya waktu mengambil harga untuk salinan sijil khusus tu sekitar RM10 tapi tak pasti jika ia berbeza setelah posting ini dibuat.


Go Eat Malaysia : Secara Rasmi Akan Dilancarkan Pada Awal 2020

Disember 20, 2019

Go Eat Malaysia adalah sebuah platform tempahan makanan atas talian konsep sama seperti yang sedang hangat di pasaran sekarang cuma perbezaannya semua yang jenis berjiwa tukang masak boleh sertai menjadi sebahagian vendor.



Buat masa ini sebarang maklumat berkaitan memang banyak kami tidak tahu kerana ia masih dalam fasa ujicuba sebelum dipamerkan secara rasmi manakala apa yang kami lihat ia juga sudah aktif segi pemasaran melalui media sosial terutama dalam kumpulan rider.


Tema warna yang dipilih pula adalah bewarna kuning mungkin ingin menunjukkan kuning diraja Malaysia tapi ini hanya andaian kami yang tidak tepat kerana ada satu jenama bentuk lebah pun menggunakan warna yang seakan sama.



Konsep tempahan yang akan diguna pakai pula buat masa ni kami masih belum dapat tahu kerana tiada sebarang jemputan untuk penggunaan app tahap (beta).


Namun pada pandangan mata kasar besar kemungkinan ia menggunakan konsep yang sama seperti yang ada sekarang iaitu menyediakan gambaran setiap hidangan dalam restoran dan memaperkan didalam aplikasi seterus rider akan ambil dari point A(penyedia) dan hantar ke point B(pelangan).


Diatas ini adalah lokasi ibu pejabat Go Eat Malaysia yang bakal beroperasi sepenuh pada awal tahun depan, kami dapat sedikit sebanyak maklumat bahawa rangkaian Go Eat akan bermula dari kawasan Cyberjaya dan seterusnya akan baru merebak ke seluruh lembah klang mengikut peratusan permintaan pelangan dan jumlah rider.


Selanjutnya akan kami kemaskini semula jika dapat maklumat yang baru akan app tempahan makanan buatan Malaysia ini dimasa hadapan, kepada rider sejati sila sertai kumpulan di Facebook.


Laman Web

https://go-eat.com/


Twitter

https://twitter.com/goeat_my


Facebook

https://www.facebook.com/goeatmalaysia/


Komuniti Rider

https://www.facebook.com/groups/765392353866113/


Pendaftaran Rider Go Eat

https://go-eat.com/goeat/riderform


Ulasan Filem ' 6 Underground (2019) ' - Netflix

Disember 15, 2019

Penonton luar negara hingga tempatan sibuk bercerita tentang filem Netflix yang dikatakan mempunyai lakonan aksi ngeri dan ganas yang mampu membuatkan penonton tidak berkelip mata.



Kami tidak berapa pakar memberi ulasan mana-mana filem tapi oleh kerana tertarik dengan marketing mulut ke mulut maka gagahkan juga untuk mencuri masa selama sekitar 2jam 8 minit untuk menyaksikan sendiri lakonan-lakonan hebat yang di kecohkan.


Filem ini tidak keluar di pawagam kerana dimiliki oleh Netflix jadi kalau sesiapa nak nonton tu bolehlah langan akaun atau cari sumber terbuka.



Ada beberapa profile yang mention nama pengarah dia iaitu Michael Bay, namun jika tanya pada kami amatlah tidak kisah pun siapa pengarahnya. Setelah siap menonton filem 6 Underground (2019) mendapati dari mula cerita hingga akhir memang dihidangkan dengan aksi tanpa henti.



Gambaran grafik memang cantik tapi ada satu perkara yang membuatkan filem ini kurang adalah mengenai jalan ceritanya, sejujurnya kami tidak pasti apa yang mereka sedang kejar kerana jalan ceritanya berlalu dengan pantas dan diselitkan sedikit sebanyak asal usul setiap individu yang berada dalam kumpulan.


Anggota kumpulan ini terdiri dari pelbagai bidang kerjaya yang jahat, namun apa yang kami dapati adalah identiti mereka ini telah ditutup dan dilabel telah mati bagi menjalankan aktiviti Underground konon jika salah seorang dari mereka mati tidak perlulah nak kecoh masuk berita dan cari ahli keluarga bagai.


Dalam kumpulan ini juga diketuai oleh seorang billionaire muda dan dibantu oleh pelbagai individu iaitu dari bekas CIA, Pembunuh upahan, Pencuri dan lain-lain.


Akhir kata, cerita ini hanya gempak pada grafik sahaja tapi jalan cerita hancur kerana terlalu kelam kabut. Korang nak tahu filem slow and steady sebagai contoh sila rujuk semula filem John Wick dari mula sampai akhir dan yang terbaru Rambo - The Last Blood. Walaupun pelakon agak dimakan usia tapi slow and steady dan paling penting jalan cerita mesti kena cantik.


WhatsApp Akan Berhenti Mengemaskini Pada Beberapa Peranti Lama

Disember 14, 2019

WhatsApp akan berhenti berfungsi untuk beberapa peranti lama pada awal 2020 dalam salah satu kemas kini terbesar dalam sejarah aplikasinya.



WhatsApp berhenti mengemaskini dan menyokong aplikasi mereka pada Windows Phone pada hujung tahun ini kerana statistik menunjukkan penggunaan Windows phone amatlah kurang berbanding iOS dan Android.


Manakala sokongan kepada android versi 2.3.7 kebawah juga akan dihentikan bagi memberi fokus kepada versi yang baharu, kepada yang ada niat nak membeli android tablet untuk anak-anak tanpa jenama tu mohon berhati-hati kerana risau tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya app dari playstore.



Versi android 4.0.3 dapati akan terus berfungsi sehingga 1 feb 2020 dan selepas itu pengguna harus melupakan penggunaan playstore dan beralih kepada app pihak ketiga.


Seterusnya kepada pengguna Iphone juga dapati iOS 8 akan diberi sokongan akhir sehingga 1 Feb 2020 manakala tidak berfungsi pada versi rendah dari 8 dan sekurangnya pengguna harus memiliki iOS 9 untuk meneruskan penggunaan WhatsApp.


Kesimpulannya disini WhatsApp dimiliki Facebook dan pesaingnya adalah Telegram yang memiliki pelbagai fungsi menarik yang tidak diketahui ramai.


Seru kepada semua pengguna yang bijak mohon buatlah pilihan sama ada inginkan fungsi lebih menarik atau masih ingin duduk dalam gua sambil menanti perkembangan baru yang dibawa oleh penyedia.


Kucing Bawa Makanan Bagi Kawan, Ingat Tengah Tidur Rupanya Dah Mati

Disember 08, 2019

Kisah Rasulullah serba sedikit mengenai sayang kepada haiwan peliharaan kucingnya. Setiap kali Rasulullah ﷺ menerima tetamu di rumah, Baginda selalu mengendong Mueeza dan diletakkan di atas paha Baginda. Salah satu sifat Mueeza yang paling Rasulullah ﷺ suka ialah Mueeza selalu mengiaw sewaktu mendengar azan, seolah-olah bunyi suaranya seperti mengikuti alunan suara azan tersebut.
Pernah berlaku suatu kejadian ketika Rasulullah ﷺ hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur dengan santai di atas jubah Baginda. Oleh kerana tidak ingin mengganggu kucing kesayangannya itu, Rasulullah ﷺ pun memotong bahagian lengan jubah Baginda yang dibaringi oleh Mueeza dari supaya tidak membangunkan Muezza.
Bagi mengenai sahabat yang baik, pasti melalui perasaan penuh kecewa dan sedih sekiranya ditinggalkan secara tiba-tiba.
Bagaimanapun, haiwan juga mempunyai naluri untuk saling kasih mengasihi dan menyayangi antara satu sama lain dengan berkongsi makanan dan sebaginya.
Baru-baru ini, beberapa keping gambar dua ekor kucing yang dumuat naik netizen tular laman Facebook Group Pecinta Hewan Makassar.


Gambar tersebut memaparkan seekor kucing membawa makanan untuk kawannya kelihatan seakan-akan sedang tidur, malah setelah menghampiri kawannya itu telah mati.


Gambar lain juga menampakkan kucing tidak bernyawa itu ditanam sambil diperhatikan kucing yang masih hidup dalam keadaan berduka.
Tidak dapat berbuat apa-apa kucing bernyawa itu hanya mampu melihat jasad rakannya masuk ke dalam tanah oleh orang awam.


Perkara itu meruntum sanubari bagi sesiapa yang melihatnya malah kucing berkenaan pasti akan berasa kesunyian tanpa ditemani rakannya.


Sumber : Facebook


 
Hakcipta © 2017- Redahjer.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)